23 februari; Bananenbrooddag
Waarom zou je bananenbrood maken en eten?
Bananenbrood verscheen in 1933 voor het eerst in een Amerikaans receptenboek(volgens Wikipedia). Toen bananenbrood in 1950 werd opgenomen in het originele Chiquita Banana’s Recipe Book raakte het wijdverbreid.
Er zijn verschillende redenen om bananenbrood te eten:
- omdat je het lekker vindt
- omdat je geen bewerkte suikers wil
- omdat je geen gluten eet
- omdat je gebak niet lekker vindt
- het is gezonder dan cake/gebak
- je wilt geen vulling, maar voeding
- je hebt overrijpe bananen liggen
- last van je darmen(dit recept bevat dadels)
- je wilt geen toegevoegde E nummers
Suiker zijn grote hormoonverstoorders en kunnen opvliegers triggeren. Als je een cake zoeter maakt met dadels heb je er minder last van. Soms wil je wel eens iets zoets en dan is dit een goed alternatief. Het blijft wel cake, dus niet te vaak eten. Ik neem al jaren mijn eigen baksels mee naar verjaardagen. Zo eet ik toch mee en heb de dag erna geen darmklachten. Ik heb meestal wel iets in de vriezer in plakjes en kan er makkelijk een plakje uit halen en ontdooien. Inmiddels is iedereen er wel aan gewend.
Nodig voor het bananenbrood(met appel)beslag;
- 100gr. havermout * 2 rijpe bananen * 100gr.dadels zonderpit*1ei * 1tl bakpoeder * boter/olie om bakblik in te vetten
- Voor de vulling: 1 appel * handje walnoten * kaneel naar smaak *
Bereiding:
* verwarm de oven op 180 gr. Meng de havermout, bananen en dadels in een keukenmachine. Meng dan het bakpoeder er door. Kluts het ei luchtig en meng dat er ook door., Maak nu in een komt de vulling van appels, noten en kaneel. Meng alles door elkaar. Vet het bakblik in en giet het beslag er in. Bak het brood/cake in 30 minuten gaar.
Eet smakelijk, en gezond.